Robotok is taníthatnak a jövőben?

Az automatizálás valószínűleg hatással lesz az iskolák mindennapjaira, de azt még nem tudjuk, mennyire.

Az utóbbi időben olyan aggályok merültek fel, melyek szerint a robotok megjelenése munkahelyek megszűnéséhez vezethet. Az oktatást eddig látszólag elkerülte az automatizálás folyamata, ez az álláspont azonban mára megváltozott. (1)

Egy finn általános iskolában az új nyelvtanár, Elias, végtelen türelemmel ismétli el a tananyagot újra és újra, örömmel válaszol a diákok kérdéseire, és még a “Gangnam Style” táncot is el tudja járni. Elias egy robot. Elias 23 nyelven beszél és olyan szoftverrel van felszerelve, amely segítségével fel tudja mérni a gyerekek igényeit, és képes motiválttá tenni őket a tanulásban. A robot felméri a tanulók képességeit, és ennek megfelelően tesz fel nekik kérdéseket, majd a felmerülő problémákról visszajelzést ad a tanárok felé.

Azok a pedagógusok, akik dolgoztak már ezzel a technológiával, úgy gondolják, hogy ez lehet a tanulás legújabb módja. „Azt gondolom, hogy egy tanterv legfőbb célja, hogy motiváljuk és aktivitásra ösztönözzük a diákokat. Véleményem szerint Elias épp egy olyan eszköz, mely különböző gyakorlási lehetőségeket és tevékenységeket hozhat be az osztályterem falai közé”- mondta Riika Kolunsarka nyelvtanár. „Ilyen értelemben a robotok, a programozásuk és a velük való közös munka mind olyan tevékenységek, melyek elenedhetetlenek egy új szemléletmóddal bíró tanterv megvalósulásához, valamint feltételezik a pedagógusok nyitott gondolkodásának szükségességét.A robotok használata a tanórákon nem új keletű, hiszen robot tanárokat alkalmaznak Közel-Keleten, Ázsiában, és az utóbbi években az USÁ-ban is, de a modern technológia vívmányaiból, mint például cloud szolgáltatás vagy 3D nyomtatás, a kisebb start-up cégek is profitálnak.

„Ez nemcsak szórakoztató, izgalmas és érdekes, de sokkoló is”- mondta el a véleményét Abisha Jinia Eliasról, a robotról. A robotok kiemelkedő nyelvi és matematikai képességeik ellenére a hatékony fegyelmezés területén egyelőre hiányosságokat tanúsítanak, ami azt jelenti, hogy a pedagógusállások továbbra is biztonságban vannak. (2)

Források:
(1): https://www.educationworld.com/teachers/will-robots-be-teaching
(2): httsp://nypost.com/2018/03/27/finland-schools-are-testing-out-robot-teachers/

Get in touch

In case of any questions, please feel free to contact us. We are looking forward to hearing from you.

Contact us

International Educational Center of Debrecen (DENOK) – International School of Debrecen (ISD)
1 Heltai Gáspár st., Debrecen-Pallag, H-4002
+36 20 404 4822
I agree to the terms of the Privacy Policy and managing my personal data by pressing the send button.

Send