Gazdaság és városfejlesztés: Debrecen bírni fogja a versenyt

A Modern Városok Programhoz köthető beruházásokkal kapcsolatban megfelelő ütemben halad a Debreceni Nemzetközi Iskola építése.

Kínában járt Debrecen polgármestere, tízezer fát ültetnek a városban, veszélyben a debreceni BMW beruházás. Néhány olyan cím a helyi, illetve az országos sajtóból, ami az elmúlt napokban, hetekben beszédtéma volt a városban. A sokakat érintő és érdeklő témákról beszélt Papp László polgármester a Debrecen Televízió Közügy című műsorában.


Amint arról a Dehir is beszámolt, a német Handelsblatt nevű sajtóorgánum tette közhírré nemrégiben, hogy veszélybe kerülhet a Mercedes beruházásaival egyetemben a debreceni BMW-gyár megépítése is. Papp László elöljáróban elmondta: intenzív kapcsolat és jó együttműködés jellemzi a fejlesztés előkészítését Debrecenben.

- Nincsenek olyan információink, ami pesszimizmusra adna okot. Havonta vannak vezetői értekezleteink, a projekt jó ütemben halad – szögezte le a polgármester. – A Debrecen önkormányzatának beruházásában megvalósuló feladat jelentős készültségi fokot ért el, sőt egy kicsit még előbbre is járunk a tervezettnél. Ebben nagy segítségünkre volt sokáig a jó idő, így gyorsan haladhattak például a régészeti feltárások és a földmunkák. Bízom benne, hogy a területet beruházásra alkalmas állapotban át tudjuk adni az ősz folyamán a befektetőnek.

Papp László polgármester kínai látogatásával kapcsolatban elmondta: a fő cél az volt, hogy Peking egyik innovációval és kutatásfejlesztéssel talán leginkább érintett kerületével felvegyék a kapcsolatot és előkészítsék az együttműködést.

A látogatás jelentőségét mutatja, hogy a Haidian nevű városrész Kína egyik legjelentősebb innovációs központja, 3,2 millió lakosával Peking második legnépesebb körzete.

- Debrecen karaktere jól illeszkedik ennek a kerületnek a jövőképéhez – mutatott rá a polgármester –, hiszen a mi városunk a technológiai szektorra koncentrál és kutatásfejlesztésben érintett és érdekelt, továbbá nagy egyetemmel rendelkezik. Léteztek tehát azok az alaptémák, amelyekben gyorsan megtaláltuk a közös hangot.

Papp László elmondta, hogy jártak úgynevezett mesterséges intelligencia központban, ipari parki fejlesztéseket, technológiai cégeket látogattak meg. Programjuk részben illeszkedett a magyar kormányzati delegációéhoz. Vannak biztató tárgyalásaik kínai befektetőkkel, igyekeztek ezeket a kapcsolatokat megerősíteni. A polgármester hozzátette: a BMW-gyár tavalyi bejelentése óta sem csökkent az érdeklődés Debrecen iránt. Sőt arra számítanak, hogy a befektetők második hulláma éri el a várost és a következő négy-öt esztendőben legalább olyan intenzív lesz, mint a mögöttük hagyott évek.

- A 2015 és 2025 közötti időszakban realitásnak tartom, hogy húszezer új munkahely jöjjön létre Debrecenben és a szűkebb agglomerációjában – hangsúlyozta Papp László.

A város első embere emlékeztetett arra, hogy Debrecen 2015-ben komplex gazdaságfejlesztési programmal állt elő. Ezzel párhuzamosan elindítottak egy oktatásfejlesztési programot is, ennek köszönhetően hitelesen tudják bemutatni a város iránt érdeklődőnek azt: milyen volumenben növekszik az oktatási rendszere. A szakképzési centrum például több mint 30 százalékkal növelte 2015-höz képest a diákok létszámát, s ugyanez jellemzi a Debreceni Egyetemet is.

- Bízom benne, hogy a következő hetekben-hónapokban újabb információkkal tudunk szolgálni a város oktatási rendszerének bővülésével kapcsolatban – mondta Papp László –, hiszen dolgozunk a Debreceni Egyetemet és a Debreceni Szakképzési Centrumot érintő fejlesztési csomagon. Bizakodva mondhatjuk, ebben a városban lesz megfelelő számú képzett munkaerő. Ami például gazdaságfejlesztési szempontból nagyon fontos: a mérnöki karokra több mint 40 százalékkal többen adtak be jelentkezést, mint egy évvel korábban. Ez az adat jól mutatja, hogy Debrecen bírni fogja a versenyt, és ebben jelentős szerepe van az eredményeinknek, a cégspecifikus képzési paneleknek.

Papp László hangsúlyozta: ma már világosan látható, jól érzékelték 2014-ben, ha nem mennek el Debrecen mellett a lehetőségek, akkor a 2020 utáni, már kevesebb pályázati, támogatási lehetőséget rejtő időszakban a saját erejéből is tud majd növekedni a város.

Ezt jelenti többek között a Debrecen 2030 program. A következő időszakban a súlypontok tolódni fognak, a városépítés, annak újragondolása kerülhet a fókuszba. Például közlekedési szempontból, hiszen hamarosan újabb beavatkozásokat tudnak bejelenteni. Olyan közlekedési csomópontokhoz nyúlnak majd hozzá, amelyek jelenleg komoly problémákat jelentenek.

A polgármester a jelenleg zajló, Modern Városok Programhoz köthető beruházásokkal kapcsolatban elmondta, megfelelő ütemben halad a strandfürdő és a nemzetközi iskola építése is – utóbbinál friss hír, hogy a napokban sikerült aláírniuk az ötvenedik kisdiákokra vonatkozó tanulmányi szerződést. De van olyan környékbeli vállalat is, amely ugyan nem Debrecent választotta befektetése színhelyéül, számos vezető munkatársa ennek ellenére a cívisvárosban telepedett le annak érdekében, hogy gyermekeik itt tudjanak iskolába járni. Ez is jelzi a város regionális vonzerejét.

A beszélgetésben a helyi színházakról is szó esett. A Latinovits Színház befejezéséről Papp László közölte: a tervezési munkálatok véget értek, azt várják, hogy a Bukarestben működő magyar-román határon átnyúló projekteket irányító hatóság hozza meg a megfelelő döntést a folyamat végén.

- Problémásnak tartom azt, hogy lassan véget ért a mostani európai uniós fejlesztési ciklus, és a magyar-román határon átnyúló projektekről még nincsen meghozott döntés – mutatott rá Papp László. – Ez nem a mi felelősségünk. Információink szerint ezek május végén vagy június elején meg fognak történni, és ha így lesz, el tudjuk indítani a közbeszerzési eljárásokat kivitelezésre.

A Csokonai Színház esetében ez év őszén lehet lezárni a tervezési fázist, rövidesen szeretnék bemutatni mindkét teátrum belsőépítészeti látványterveit.

Papp László a közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatban kifejtette: hazánkban az uniós tagságnak komoly támogatottsága van – Debrecen is sokat profitált ebből. Ezért fontos szerepet vállalni abban a döntésben, ami a kontinens jövőjére vonatkozik.

A magyarok túlnyomó része úgy gondolkodik az EU-ról, mint az egyenrangú nemzetek együttműködési keretéről, amely a nemzetek Európája, ahol mindenkinek megvan a saját identitása, szuverenitása.

Ezzel szemben vannak olyan elképzelések, amik az Európai Egyesült Államokról szövött ábrándokra épülnek.

- Én ezt nem tartom jó ötletnek, hiszen a kis nemzetek érdekeinek érvényesülése, versenyképessége kérdőjelessé válhat – mutatott rá Debrecen polgármestere. – Nekünk, magyaroknak kell a saját érdekeinkért kiállni. A másik ügy a migrációt illeti, amiben komoly nézeteltérések mutatkoznak. Mi, debreceniek 2015-ig együtt éltünk a következményeivel, Európa egyik legnagyobb menekülttáborával, láthattuk, milyen viszonyok voltak a városnak azon a környékén. Ma nyugalom van, Debrecen az ország egyik legbiztonságosabb városa, amely prosperál, gazdaságot épít. Hogy ez így is maradjon, a nemzetek Európájára kell voksolni.

A teljes beszélgetés az alábbiakban tekinthető meg:Forrás:
http://www.dehir.hu/debrecen/gazdasag-es-varosfejlesztes-debrecen-birni-fogja-a-versenyt/2019/05/17/

Get in touch

In case of any questions, please feel free to contact us. We are looking forward to hearing from you.

Contact us

International Educational Center of Debrecen (DENOK) – International School of Debrecen (ISD)
1 Heltai Gáspár st., Debrecen-Pallag, H-4002
+36 20 404 4822
I agree to the terms of the Privacy Policy and managing my personal data by pressing the send button.

Send