Az élet Debrecenben

Debrecen Magyarország második legnépesebb városa és méltán nevezik Budapest mellett az ország másik fővárosának. Debrecen önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a város hagyományainak, történelmi értékeinek megőrzésére, ugyanakkor a fejlődésére és az oktatásra is.


Versenyképes oktatás mind hazai, mind nemzetközi szinten

Debrecen közoktatási intézményrendszerében mintegy félszáz óvoda, csaknem negyven általános iskola és közel harminc középiskola működik, valamint itt található a Debreceni Egyetem is. Jogelődeit is figyelembe véve a Debreceni Egyetem az ország legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézménye és egyike Magyarország kiemelt kutatóegyetemeinek közel 30 ezer hallgatóval és 1500 oktatóval, 15 karával és 25 doktori iskolájával.

Debrecen elsődleges célja köznevelés területén a nemzetközileg is versenyképes oktatási szféra kialakítása, aminek következő mérföldköve a Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) létrehozása.


Kultúra és tudomány: múlt, jelen és jövő

Az oktatás mellett a város számos lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra is. Debrecen központjában található a több mint egy évszázados múltra visszatekintő Déri Múzeum, amely gazdag régészeti, képzőművészeti, kulturális, néprajzi gyűjteményt, történelmi relikviákat mutat be. A Déri Múzeum szomszédságában található jelenleg Közép-Európa legkorszerűbb és az ország második legnagyobb kortárs galériája, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ.

A belvárosban kapott helyet a Debreceni Irodalom Háza, ahol a város gazdag irodalmi hagyományainak emlékeit gyűjtik, míg a Debreceni Református Kollégium Múzeuma egyrészt egyházkerületi, azaz regionális hatókörű, másrészt az egyik legpatinásabb 1538-ban alapított hazai iskola múzeuma.

A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban található – az időszaki kiállítások mellett – a világhírű szobrászművész, Medgyessy Ferenc életművének jelentős darabjait bemutató állandó kiállítás, a Holló László Emlékmúzeumban pedig a festőművész hagyatékának jelentős része pihen.

A Mű-Terem Galériában számos rangos időszaki kiállítás tekinthető meg. A város szívében, a Nagytemplom mögött elhelyezkedő Karakter 1517 könyvesbolt és kávézó pedig a templom középkori elődeinek építéstörténetét és feltárt romjait is bemutatja.

A nagyerdei botanikus kert területén megnyílt Agóra Tudományos Élményközpont mindennapi életünk csodáit magyarázza meg, mindenki számára közérthetően és élményszerűen. A régióban egyedülálló központ minden korosztály számára izgalmas kalandot, életre szóló élményt ígér. A látogatók több mint harminc izgalmas interaktív játékot próbálhatnak ki, rendkívüli és látványos kísérletek részesei lehetnek. A háromszintes futurisztikus épület tornyában az érdeklődők egy csillagvizsgáló segítségével kémlelhetik az eget, tanulmányozhatják a Napot, a bolygókat és más égitesteket.


Debrecen: fiatalos, egészséges és lendületes

Debrecen hosszú évtizedek óta kiemelkedő szerepet játszik a hazai sportéletben. Az 1990-es évek óta a város tudatosan erősíti pozícióit mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren.

2001-ben épült fel az új atlétikai stadion , 2002-ben a Főnix Csarnok, 2005-ben az Oláh Gábor utcai stadiont bővítették és felépült a Jégcsarnok a Tócóskertben. 2006-ban nyitotta meg kapuit a Debreceni Sportuszoda, míg 2014-ben készült el a megújult Nagyerdei Stadion.Debrecen labdarúgócsapata, a DVSC az elmúlt években többször nyerte el a magyar bajnoki címet. A 2010-ben létrejött Debreceni Labdarúgó Akadémia a labdarúgó-utánpótlás képzésére ad lehetőséget és nevel a fiatalokból képzett és sokoldalúan felkészített játékosokat.

A különböző sportolási lehetőségek mellett méltán híres a több mint 180 éves múltra visszatekintő debreceni fürdőkultúra is. A debreceni Nagyerdő szívében található, 2014-ben megújult Aquaticum fürdőközpontban élményfürdő, termálfürdő, gyógyászat és szaunavilág is működik. A fürdőközpont valamennyi generáció számára komplex szolgáltatást kínál.


Debrecen az élhető, zöld és családbarát város

Debrecen „zöld szívét”, a Nagyerdőt több évszázados története és a város életében betöltött jellegzetes szerepe teszi hazánk egyik legismertebb természetvédelmi területévé.

Magyarország és Európa egyik legrégebben védett területe nem csupán a céltudatos természetjárók kedvelt túrahelye, hanem mára a családi programok, kellemes séták és tanulmányi utak színhelye is. A családok kedvelt célpontja az itt található Nagyerdei Kulturpark, melyben állatkert és vidámpark található.

A nagyerdei éttermek és a fiatalok körében népszerű szórakozóhelyek – így például a Debreceni Víztorony is – igazán különlegessé teszik a városnak ezt a jelentős és látványos részét.

A régió legjellegzetesebb tájegysége a Hortobágy. Az egyedi növény- és állatvilág mellett az eltűnőben lévő népi hagyományokat bemutató Pásztormúzeum, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja, valamint a Madárkórház teszi a pusztai látogatásokat izgalmassá.


Nemzetközi reptér, multinacionális cégek és expat-közösség

Debrecen az aktív gazdasági élet színtere is. A hazai cégek mellett számos multinacionális cég mint például a National Instruments, a TEVA gyógyszergyár, a British Telecom és a T-Systems is otthonra lelt a városunkban, jelenlétükkel hozzájárulva egy aktív expat-közösség kialakulásához.

A város nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik. A debreceni repülőtérről induló Wizz Air-járatok napi kapcsolatot biztosítanak olyan nagyvárosokkal mint London, Párizs, Milánó,Tel Aviv, Burgasz, Hurghada, Antalya, Lipcse, Drezda, Malmö, Eindhoven és Moszkva, míg Európa legnagyobb légitársasága, a Lufthansa menetrend szerinti járataival közvetlenül juthatunk el Debrecenből Münchenbe, Bajorország fővárosába.

Kapcsolat

Ha bármilyen kérdése van, kérjük forduljon hozzánk bizalommal!

Kapcsolat

Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ (DENOK) – International School of Debrecen (ISD)
4002 Debrecen-Pallag, Heltai Gáspár u. 1.
+36 20 404 4822
Az Adatkezelési Szabályzatban foglaltakat elfogadom, személyes adatkezelésemhez a küldés gomb megnyomásával hozzájárulok.

Küldés