Általános iskolai igazgatónk, Ms. Trina Arsenault köszöntője

Az ISD oktatói csapata nevében szeretettel köszöntöm Önöket!

Nagy örömmel és várakozással tekintek 2019 őszére, hogy elkezdhessem munkám a Debreceni Nemzetközi Iskola általános iskolai igazgatójaként. 22 éve dolgozom nemzetközi környezetben tanárként és oktatási vezetőként. Jártam Japánban, az Egyesült Államokban, Kuvaitban, Kanadában és Svájcban. A Nemzetközi Iskolák Tanácsának vezető munkatársaként lehetőségem volt arra, hogy a világ minden táját bejárva, találkozhassak diákokkal, oktatókkal és többféle tanulási technikával megismerkedhessek.

Ezek a tapasztalatok segítettek ahhoz, hogy megértsem, hogyan tanulnak és fejlődnek a tanulók, hogy sikeres, globálisan gondolkodó felnőttekké válhassanak.

Az oktatás nagyon gyorsan változik. Az osztályteremben tanuló gyerekeknek fel kell készülniük még nem létező, jövőbeli szakmai, munkahelyi feladatokra, olyan technológiai fejlettséggel, amely lehet elavul, mire ők maguk munkavállalók lesznek. Ezekkel a feltételekkel hogyan készítsük fel gyermekeinket a jövő elvárásaira?

Támogatnunk kell őket hatékony problémamegoldó képesség kialakításában, illetve a kritikus, kreatív és stratégiai gondolkodási készségek elsajátításában. Képesnek kell lenniük együttműködésre, kapcsolatépítésre, és kommunikációjuk során rugalmasnak, egyértelműnek és figyelmesnek kell lenniük. Meg kell érteniük a világpolgárokra jellemző nyitott gondolkodás fontosságát. Képesnek kell lenniük csapatban dolgozni, támogató, vezető, együttműködő viselkedéskúltúrát kialakítani.

Ez óriási feladat, melynek megoldásához minden egyes iskolában töltött napon segítenünk kell diákjainkat. Bár számos módszer létezik az oktatásban, amely segíti a diákok tanulását, hiszem, hogy a mai oktatás és nevelés két kulcsfontosságú összetevője a felfedezésalapú tanulás és az erős közösség kialakítása.

Úgy vélem, hogy a diákok akkor tanulnak legtöbbet, ha elkötelezettek a tanulás iránt. Ennek megfelelően a diákokat arra kell ösztönöznünk, hogy érdeklődjenek a körülöttük lévő világ iránt és tanáraik útmutatásával találjanak válaszokat a feltett kérdésekre. Ez a cél megvalósítható speciális tematikájú tantárgyak bevezetésével, kis létszámú tanulócsoportokban, vagy személyes
érdeklődésre számot tartó egyéni kutató munkák beiktatásával. A tudás megszerzéséhez kérdéseik felvetődhetnek matematika, természettudományok, történelem, irodalom, testnevelés, zene, művészetek és még sok más területen. A válaszok megtalálásához tudásra és készségek elsajátítására van szüksége a diákoknak. Ez azt jelenti, hogy többek között képesnek kell lenniük a szerzett információk megértésére és értelmezésére, gondolataik szabatos megfogalmazására, valamint matematikai ismeretek, fogalmak és elméleti ismeretek alkalmazására.

Ez a fajta tanulási folyamat nem valósulhat meg elszigetelt környezetben. Mindannyiunknak, diákoknak, tanároknak, szülőknek és közösségünknek fontos szerepe van a gyermekek nevelésében, hogy képességeik teljesen kibontakozhassanak.

Nagyon várom az ISD-közösség létrejöttét, hogy együtt teremtsünk meg a tökéletes tanulási környezetet minden diákunk számára.

Get in touch

In case of any questions, please feel free to contact us. We are looking forward to hearing from you.

Contact us

International Educational Center of Debrecen (DENOK) – International School of Debrecen (ISD)
1 Heltai Gáspár st., Debrecen-Pallag, H-4002
+36 20 404 4822
I agree to the terms of the Privacy Policy and managing my personal data by pressing the send button.

Send